فايده قصه گويي براي سلامت روان كودكان و بزرگسالان

http://www.voolak.com/

قصه گويي يا داستان گويي به فعاليتي اشاره دارد كه طي آن، داستاني توسط يك آدم براي آدم‌هاي ديگر تعريف مي‌شود. بسياري از آدم‌ها تصور مي‌كنند داستان گويي به نحوي به لحظاتي مربوط مي‌شود كه مادرها يا پدرها تا قبل از آن كه كودكان‌شان در رخت‌خواب به خواب بروند و خواب خوبي داشته باشند، براي‌شان داستان تعريف مي‌كنند.

داستان گويي

با وجود اين، در حقيقت، داستان گويي فقط به تعريف داستان براي كودكان محدود نمي‌شود. جداي از تعريف داستان‌هاي جن و پري، با پايان‌هاي شاد، داستان گويي مفهوم گسترده‌تري را در بر مي‌گيرد. در واقع، در ميان گذاشتن تجربه‌ها در برابر گروهي از آدم‌ها نيز نوعي داستان گويي به شمار مي‌رود. مهم‌ترين مسئله‌اي كه در اين ميان نبايد فراموش شود اين است كه به نظر مي‌رسد داستان گويي، نه فقط براي كودكان، بلكه براي آدم‌هايي در تمام سنين، نتايج خوبي به همراه خواهد داشت.

با اين‌كه در دوران مدرن، آدم‌هاي امروزي داستان گويي را به عنوان يك كار سنتي تصور مي‌كنند، اين كار هم‌چنان براي آدم‌ها فوق‌العاده مفيد است. علي‌رغم آن‌كه به نظر مي‌رسد قصه كودكانه يا داستان كودكانه بسيار ساده است و فقط جنبه‌ي سرگرمي دارد، فوايد اين كار براي سلامت روان بسيار شگفت‌انگيز هستند. در طول روزهاي هفته، ممكن است دائما مشغول كار باشيد؛ ولي گاهي اوقات، زمان‌هاي بيكاري‌تان را مشغول وقت‌گذراني در شبكه‌هاي اجتماعي هستيد.

از سويي ديگر، كودكان دائما به استفاده از وسايل الكترونيكي عادت كرده‌اند و اين مسئله ديگر پديده‌اي تازه و نادر نيست. داستان گويي در مقايسه با اعتياد به دستگاه‌هاي الكترونيكي و تماشاي برنامه‌هاي تلويزيون، پديده‌اي است كه براي تن‌درستي‌تان، به خصوص براي سلامت روان، بسيار مفيد و ضروري است.

در ادامه، با فهرستي از فوايد داستان گويي براي سلامت روان اشاره مي‌كنيم. تا انتهاي اين مقاله با سايت بازده همراه باشيد!

۱. افزايش خلاقيت

يكي از نتايج مفيدي كه مي‌توانيد از جلسات داستان گويي به دست بياوريد، افزايش خلاقيت‌تان است. پژوهش‌ها نشان مي‌دهند، زماني كه در حال شنيدن يك داستان هستيد يا زماني كه به اصطلاح “‌شنونده‌ي‌”‌ يك داستان مي‌شويد، چيزي را كه گوينده‌ي داستان در حال بازگو كردن است، تجربه و احساس مي‌كنيد.

براي مثال، وقتي گوينده مطلبي را درباره‌ي غذايي خوشمزه تعريف مي‌كند، شما ميزان خوشمزگي غذا را تصور خواهيد كرد. در اثر اين تصور، قشر حسي مغزتان فعال مي‌شود. از آن جا كه اين تصور مي‌تواند به فعال‌تر شدن مغزتان منجر شود، باعث ايجاد خلاقيت در شما خواهد شد. در اين صورت، مي‌توانيد خلاق بمانيد و يافتن ايده‌هاي جديد براي‌تان آن‌چنان دشوار نخواهد بود.

علاوه بر تاثير داستان گويي و گوش دادن به داستان بر افزايش خلاقيت، ۳۵ روش رايگان براي تقويت خلاقيت نيز وجود دارند كه مي‌توانيد با استفاده از آن‌ها حقيقتا خلاقيت‌تان را بالا ببريد.

۲. تقويت حافظه

وقتي به داستاني گوش مي‌دهيد، موقعيتي را كه در داستان به تصوير كشيده مي‌شود، در ذهن‌تان تصور مي‌كنيد. اگر بعد از چند روز سعي كنيد داستان را به خاطر بياوريد، با تصور توالي رويدادهاي موجود در شرح داستان، توانايي‌تان براي به ياد آوري مطالب افزايش مي‌يابد.

اگر بخواهيد حافظه‌ي كودك‌تان تقويت شود، مي‌توانيد از همين ويژگي داستان گويي استفاده كنيد. درست بعد از اين‌كه براي كودك‌تان داستاني را تعريف كرديد، مي‌توانيد از كودك بخواهيد جريان داستان را براي‌تان بازگو كند. طريقي كه كودك‌تان مي‌تواند جزييات و ترتيب وقايع داستان را به خاطر بياورد، مي‌تواند حافظه‌ي كودك را تقويت كند.

به غير از داستان گويي، فعاليت‌هاي جذاب و مفيد ديگري هم وجود دارند كه مي‌توانند حافظه‌تان را تقويت كنند؛ به طور مثال، نقاشي كشيدن حافظه‌تان را تقويت مي‌كند.

۳. افزايش دايره‌ي واژگان

علاوه بر ۲۵ فايده خواندن كتاب براي سلامت ذهني و بدني، گوش دادن به داستان نيز مي‌تواند دايره‌ي واژگاني را افزايش دهد؛ به خصوص وقتي اين كار براي كودكان انجام شود. درك و آشنايي با واژگان گوناگون از طريق انجام فعاليت‌هاي سرگرم كننده‌اي نظير داستان گويي براي كودكان مي‌تواند بسيار آسان‌تر باشد. داستان گويي با ايجاد فضايي كه آن‌چنان مانند فضاي مدرسه خشك و جدي نيست، روش بسيار جذاب‌تر و دلپذيرتري براي يادگيري و آموزش است.

زماني كه كودكان به داستان گوش مي‌دهند، واژگان و عباراتي كه آن‌ها مي‌شنوند، به طور خودكار باعث مي‌شوند ذهن‌شان با اين واژگان آشنا شود. به اين ترتيب، آن‌ها در صحبت كردن و خواندن مسلط‌تر و روان‌تر مي‌شوند، زيرا داستان گويي كمك مي‌كند دايره‌ي واژگاني كودكان افزايش يابد.

۴. گريز از تنهايي

وقتي در جلسات داستان گويي در كنار ساير آدم‌ها قرار مي‌گيريد، تنهايي‌تان نيز از بين مي‌رود. همان طور كه مي‌دانيد، داستان گويي تنها به تعريف داستان از سوي مادرها و پدرها براي كودكان‌شان محدود نمي‌شود. در شرايطي كه آدم‌ها داستان‌هاي‌شان را براي يكديگر تعريف مي‌كنند، ديگر كسي احساس تنهايي نخواهد كرد.

داستان گويي باعث ايجاد حس با هم بودن مي‌شود و تنهايي را مي‌زدايد. حضور در جمع آدم‌ها و هم‌زمان، در ميان گذاشتن داستان‌هاي‌تان مي‌تواند به گريز از تنهايي كمك كند. به علاوه، اين كار باعث مي‌شود آدم‌ اجتماعي‌تري شويد.

علاوه بر داستان گويي، ۸ روش ديگر وجود دارند كه احساس تنهايي نكنيد.

۵. احساس شادماني

گوش دادن به داستان‌هاي ساير آدم‌ها مي‌تواند باعث ايجاد حس شادماني شود. اين كار براي ايجاد حس شادي بسيار مفيد است؛، به خصوص هنگامي كه آدم‌هاي حاضر در جلسه‌ي داستان گويي، نقش‌هاي‌شان را با يكديگر تعويض مي‌كنند؛ به اين ترتيب كه گوينده مي‌تواند به شنونده تبديل شود و بالعكس.

وقتي داستان آدم‌هاي ديگر را مي‌شنويد، به خصوص هنگامي كه اين داستان‌ها درباره‌ي كشمكش‌ها و مبارزات‌شان در زندگي و نحوه‌ي پشت سر گذاشتن مشكلات باشند، چشم‌انداز جديدي از زندگي به دست خواهيد آورد. اين مسئله حس قدرشناسي‌تان را افزايش مي‌دهد و باعث مي‌شود در زندگي‌تان احساس شادتري داشته باشيد. همين شرايط هنگامي كه گوينده‌ي داستان باشيد نيز صادق است. در ميان گذاشتن تجربه‌هاي‌تان در برابر ساير آدم‌ها، باعث مي‌شود شادتر باشيد و به خودتان افتخار كنيد.

شنيدن داستان‌هاي ديگران و آگاهي از تجربه‌هاي‌شان در تمام زمينه‌ها حقيقتا باعث بهبود حس شادماني‌تان مي‌شود؛ به خصوص وقتي ۱۰ درس شادي از متيو ريكارد، شادترين مرد دنيا را بشنويد.

۶. درمان افسردگي

علاوه بر ۱۰ راه درمان افسردگي بدون دارو كه در مقاله‌اي ديگر براي‌تان توضيح داده‌ايم، داستان گويي نيز قادر است افسردگي را در برخي آدم‌ها بهبود ببخشد. هنگامي كه در حال شنيدن يك داستان شگفت‌انگيز هستيد، مي‌توانيد آن‌چه را در جريان داستان مي‌گذرد، در ذهن‌تان پردازش كنيد و درس‌هايي جديد بياموزيد. تا وقتي تحت تاثير افكار مثبت قرار بگيريد، ارتعاشات مثبت اجازه نخواهند داد افسرده بمانيد.

به علاوه، وقتي داستاني را تعريف مي‌كنيد و اجازه مي‌دهيد ديگران آن را بشنوند، اندكي از سنگيني بار اين تجربه‌ها را از دوش خود بر مي‌داريد. به اين ترتيب، ديگر لازم نيست بار تجربه‌هاي ناراحت كننده‌تان را به تنهايي به دوش بكشيد. از همه مهم‌تر، با حضور هميشگي در اين گونه جمع‌ها، براي هميشه از شر افسردگي خلاص مي‌شويد.

۷. افزايش عزت نفس

اگر به دليل پايين بودن عزت نفس‌، با حضور در جمع مشكل داريد و اعتماد به نفس لازم را براي اين كار نداريد، داستان گويي روش خوبي است كه از طريق آن، مي‌توانيد اعتماد به نفس‌تان را افزايش دهيد. در شرايطي كه مي‌بينيد گوينده‌ي داستان در حال تعريف ماجرايي الهام‌بخش است، مي‌توانيد زندگي‌تان را در قاب بزرگ‌تري مشاهده كنيد؛ و همين مسئله مي‌تواند باعث شود فرد مثبت‌تري باشيد. بنابراين، داستان گويي مي‌تواند سطح عزت نفس‌تان را بالا ببرد.

هم‌چنين، تغيير نقش‌تان، از جايگاه شنونده به گوينده، نيز مي‌تواند براي افزايش عزت نفس مفيد باشد. با تغيير نقش‌تان، از شنونده به گوينده‌ي داستان، مي‌توانيد ياد بگيريد چگونه بايد داستان‌هاي‌تان را براي ساير آدم‌ها تعريف كنيد. مي‌توانيد درباره‌ي همه چيز صحبت كنيد؛ هر موضوعي كه به آن علاقه‌مند هستيد. نخست، ممكن است احساس سختي و مشقت كنيد،‌ زيرا با شرايطي كه در مركز توجه ديگران قرار بگيريد،‌ آشنايي چنداني نداريد. ولي با مرور زمان، اعتماد به نفس بيش‌تري پيدا خواهيد كرد.

توصيه‌ي آخر

از آن‌جا كه داستان گويي براي سلامت روان مفيد است، لازم است بيش‌تر به اين مسئله فكر كنيد و آن را به اندازه‌ي بيش‌تري در برنامه‌ي زندگي‌تان قرار دهيد. كسب و كار و مشغله‌هاي مربوطه ممكن است ذهن و وجودتان را در خود غرق كرده‌ باشند. بنابراين، توصيه مي‌شود زماني را براي داستان گويي با دوستان اختصاص دهيد، و شايد هم به جلسات گروهي داستان گويي ملحق شويد.

فارغ از اين كه چه ميزان در زندگي مشغوليت داريد، بايد سعي كنيد داستان گويي را در برنامه‌ي زندگي‌تان قرار دهيد. اين كار را مي‌توانيد در برنامه‌هاي هفتگي‌تان يا در اوقات فراغت‌تان بگنجانيد. فوايد داستان گويي براي سلامت روان، ارزش امتحان كردن را دارند. اجازه دهيد ذهن‌تان در وضعيتي آرام و بي‌دغدغه قرار بگيرد؛‌ به اين ترتيب، بدن‌تان نيز سالم خواهد ماند!


ترجمه: تحريريه سايت كسب و كار بازده- امير رضا مصطفايي

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.