اهميت قصه كودكانه گفتن براي كودكان

اهميت قصه كودكانه گفتن براي كودكان

 

گروه ويراستاران كتابك

قصه گفتن يا خواندن كتاب براي كودكان يكي از بهترين راه‌هاي گذراندن وقت با آن‌ها است. قصه هاي كودكانه گفتن نه تنها صميميت شما را با كودك افزايش مي‌دهد، بلكه به رشد ذهني و گسترده شدن دايره لغات او نيز كمك مي‌كند. با خواندن كتاب يا قصه گفتن براي كودك، در واقع او را با اصوات گوناگون آشنا مي‌كنيد و در عين حال ارزش واقعي مطالعه را به او نشان مي‌دهيد. همين امر باعث مي‌شود كودك در سنين بالاتر اشتياق بيشتري به مطالعه نشان دهد. قصه گفتن براي كودك باعث تقويت قوه تخيل او مي‌شود و حس كنجكاوي او را بر مي‌انگيزد. خواندن كتاب‌هايي كه مخصوص كودكان و داراي تصاوير زيبا و جذاب هستند مهارت تفكر را در كودك تقويت مي‌كند. كودك نسبت به پديده‌هاي اطراف خود اشتياق بيشتري نشان مي‌دهد و در آن‌ها دقت بيشتري مي‌كند.

تقويت مهارت‌هاي ذهني كودك

شنيدن قصه يا كتاب مهارت‌هاي ذهني كودك را تقويت مي‌كند. برعكس تماشاي تلويزيون كه قوه تخيل كودك را تنبل مي‌كند و اجازه تفكر مؤثر را به او نمي‌دهد، شنيدن قصه باعث مي‌شود كودك از دانسته‌ها و تصاوير ذهني خود استفاده كند. كودكان صحنه‌هاي داستان را در ذهن خود همانطور كه دوست دارند مي‌سازند و از اينكار لذت مي‌برند.

گفتن قصه‌هاي غني براي كودكان باعث مي‌شود آن‌ها با فرهنگ و آداب و رسوم ملي خود بيشتر آشنا شوند و در رابطه با جامعه و خانواده خود اطلاعات بيشتري كسب كنند. از طريق قصه يا كتاب مي‌توان كودكان را با مفاهيمي اخلاقي نظير صداقت، شجاعت، فداكاري، محبت و ... آشنا كرد. همچنين مي‌توان تنوعي را كه در ميان مردم جهان و جوامع گوناگون وجود دارد به آن‌ها نشان داد.

ساختن قصه‌هاي خيالي با تصاوير كتاب

قصه گفتن براي كودكان تنها به معناي خواندن كتاب براي آن‌ها نيست. شما مي‌توانيد با فرزندتان به تصاوير يك كتاب نگاه كنيد و براي او با توجه به تصاوير قصه‌اي خيالي بسازيد و براي او بگوييد. شايد با اينكار استعداد نهفته خودتان نيز در قصه‌گويي آشكار شود. همچنين مي‌توانيد نظر فرزندتان را نيز راجع به تصاوير جويا شويد. شما مي‌توانيد از طريق قصه‌هايي كه براي فرزندتان مي‌گوييد، او را با پديده‌هاي اطراف بيشتر آشنا كنيد و يا حتي او را براي انجام كاري آماده كنيد. مثلاً اگر قرار است او را نزد پزشك ببريد و تصور مي‌كنيد كه ممكن است فرزندتان دچار واهمه شود، مي‌توانيد پيش از اينكار قصه‌اي در اين رابطه براي او بگوييد تا تصويري خيالي در ذهن او بسازيد و آمادگي او را افزايش دهيد.

ايجاد روابط صميمانه

همچنين مي‌توانيد قصه واقعي از زندگي خودتان و حوادثي كه در گذشته، مثلاً دوران كودكي، برايتان اتفاق افتاده است براي فرزندتان بگوييد. با اينكار، علاوه بر سرگرمي، فرزندتان با شما و گذشته‌تان نيز بيشتر آشنا مي‌شود. قصه گفتن علاوه بر كودكان براي والدين نيز بسيار مفيد است. پدر يا مادر مي‌توانند از طريق قصه گفتن يا خواندن كتاب براي فرزندشان با او ارتباط برقرار كنند و در روابط خود، صميميت را افزايش دهند. كودكاني كه روابط صميمانه‌اي با والدين خود دارند، در آينده كمتر دچار آسيب‌هاي اجتماعي مي‌شوند و در روابط خود با ديگران موفق‌ترند. همچنين والديني كه با فرزند خود رابطه نزديكي دارند، راحت‌تر مي‌توانند رفتار آن‌ها را كنترل كنند و آن‌ها را در زندگي راهنمايي كنند.

سن مناسب

براي قصه گفتن يا خواندن كتاب، هيچ سن خاصي سن مناسب مشخص نشده است. هر چه سن كودك كمتر باشد بهتر است. برخي متخصصان معتقدند مي‌توان براي كودك از همان دوران نوزادي قصه گفت؛ اما از نظر برخي ديگر، بهترين سن براي قصه گفتن يا خواندن كتاب، ۴ – ۶ ماهگي است زيرا از اين سن به بعد كودك مي‌تواند سر و گردن خود را كنترل كند و به تصاوير كتاب نگاه كند. در هر صورت، در هر سني كه براي فرزندتان كتاب بخوانيد او از قرار گرفتن در بغل شما و شنيدن صدايتان لذت خواهد برد.

يكي از بهترين سرگرمي‌ها

قصه گفتن يا خواندن كتاب، علاوه بر مزاياي مذكور، يكي از بهترين انواع سرگرمي‌ها است. كودكان عاشق شنيدن قصه هستند! مطمئن باشيد هر زماني كه بخواهيد براي آن‌ها قصه بگوييد، آن‌ها از خود آمادگي و اشتياق نشان خواهند داد. پس قصه گفتن را فقط به پيش از خواب محدود نكنيد. هنگام سفر در قطار، هواپيما يا خودروي شخصي، در پارك، در حمام و يا حتي در مطب پزشك مي‌توانيد براي فرزندتان قصه بگوييد و او را سرگرم كنيد.

قصه گفتن يا خواندن كتاب به ساير زبان‌ها

بسياري از والدين، علاوه بر زبان مادري به يك يا چند زبان ديگر نيز مسلط هستند. اگر شما جزء اين دسته از والدين هستيد، از فرصتي كه در اختيارداريد به نفع فرزندتان استفاده كنيد. براي او به زباني ديگر قصه بگوييد يا كتاب بخوانيد. همچنين مي‌توانيد شعرهاي آن زبان را براي او بخوانيد. با اينكار، پايه‌هاي اوليه يادگيري زبان دوم در ذهن فرزند شما شكل مي‌گيرد و همين در آينده براي يادگيري زبان ديگر به او كمك خواهد كرد. قصه گفتن به زباني ديگر به تقويت مهارت‌هاي زباني خود شما نيز كمك خواهد كرد. براي تسهيل اينكار مي‌توانيد از كتاب‌هاي دوزبانه استفاده كنيد. 

 

قصه كودكانه شب

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.